Rss Feed

"Actualul guvern a fost la fel de abil ca un orăşean mutat la ţară"

De: Vera Eloy-Martinez

Pe Dan Popa îl ştiu de mulţi ani, din perioada când eu încă mai credeam că presa poate fi şi altceva decât o afacere. Am lucrat o vreme în aceeaşi redacţie, apoi drumurile ni s-au despărţit şi, după nişte ani, constat că e la fel de dinamic şi de hotărât precum îl ştiam. Între timp, el s-a specializat în presă economică şi analize în domeniu, pe care acum le puteţi citi pe hotnews sau pe blogul lui. L-am întrebat şi eu câte ceva, fără să intru în detalii tehnice, ca să nu îi pară cititorului că vorbim cine ştie ce păsărească, lăsăm asta pe seama celor care se perindă prea des pe la televizor. Aşadar, de vorbă cu Dan Popa despre măsuri economice luate din vârful pixului, viitorul care sună... cum sună, despre ce avem şi nu ştim să folosim, despre ce nu avem şi nici nu vom avea vreodată şi despre... alţi demoni.

Vera Eloy-Martinez: Cum stăm cu adevărat în clipa asta? Economic vorbind. Dacă e să ne luăm după ce spune Boc, ne pândesc nişte nori roz...

Dan Popa: Stăm exact în postura celui aflat la perfuzii, stabil hemodinamic, dar care trebuie supravegheat, fiindcă doctorii nu ştiu de unde ar mai putea „sări” încă o afecţiune. În plus, s-au mai găsit nişte boli pe la rudele acestui bolnav, aflate în zona euro, care ar putea fi contagioase într-un ritm fatal. Cu câţiva „dacă” în faţă, putem să ne însănătoşim în circa doi ani. În niciun caz în acest an, decât dacă asistăm la miracole şi la minuni făcute de spiriduşi. Ca indicatori macro, nu stăm foarte rău. Dar cifrele reflectă doar o fotografie a momentului. Poţi atinge 90-60-90 ca măsuri fie venind după o cură de slăbire de la 110-85-125, fie după o cură de îngrăşare de la 85-49-80.

Vera Eloy-Martinez: Ce sector economic de la noi crezi că ar trebui încurajat acum? Adică să fie un fel de prioritate.

Dan Popa: Aş zice că ar trebui să încurajăm exporturile, dar teamă mi-e că nu avem industrie locală care să le genereze. „Dacia” e a francezilor, la Craiova e Fordul, lângă Cluj e Nokia... Turismul e o direcţie care ar merita toate eforturile din lume, dar pentru turism de calitate e nevoie de infrastructură. Şi, la câţi milimetri de autostradă se construiesc anual în Romania, ţinta de a avea şosele bune (care să permită un flux adecvat de autocare şi de maşini cu turişti) se cam îndepărtează. Pe scurt (dar teamă mi-e că cer pea mult), ar trebui făcut un studiu global, pentru a vedea care sunt tendinţele mondiale pe tipuri de industrii şi să ne orientăm către acelea care ar putea produce valoarea adăugată maximă.

Vera Eloy-Martinez: Ne-ar fi mai bun un guvern de tehnocraţi?

Dan Popa: Experienţa Vlădescu ne arata că nu. Din discuţiile private pe care le mai am cu macroeconomişti foarte de calitate, niciunul nu ar accepta să fie membru într-un asemenea guvern. Raţiunea e simplă. Dacă nu ai susţinere politică şi vrei să iei măsuri corecte dar nepopulare (sau care strică jocurile de partid), eşti schimbat a doua zi. La ce bun să te înhami la un asemenea proiect? A quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?

Vera Eloy-Martinez: Pe cine ai vedea ca fiind cei mai potriviţi ca miniştri ai finanţelor şi economiei?

Dan Popa: Profilul liderului unui portofoliu gen finanţe ori economie îl văd aşa: un tip tânăr (până în 45 de ani), deschis la minte, absolvent al unei universităţi străine, trecut prin experienţa unei companii private şi care să îşi ia drept consilieri oameni din economia reală. Şefi de mari firme dar şi de IMM, care să îi poată atrage atenţia asupra efectelor directe în economia reală ale deciziilor luate la minister. Un tip ferm, dar nu dur, care să ştie să comunice, care să aducă şi o strategie pe termen lung, nu doar ştiinţa de a stinge incendiile curente. În acest profil nu se încadrează mulţi, din nefericire. Dintre românii care ar fi eficienţi pe posturile menţionate de tine, ar fi Florin Georgescu-prim viceguvernatorul BNR (Finanţe) şi Alexandra Gătej, ex-consiliera preşedintelui Băsescu şi fosta şefă a Unilever.

Vera Eloy-Martinez: Crezi că actualul guvern a redus din cheltuielile bugetare potrivite? Mie îmi pare un fel de hei-rup haotic...

Dan Popa: Actualul guvern a fost la fel de abil ca un orăşean mutat la ţară şi care, cerându-i-se să taie o gaină, sacrifică şi caii, şi găinile, şi porcii, pentru că nu ştie să le deosebească. Funcţionărimea era multă şi plătită prea generos. În loc să dea afară (şi, în paralel, să îi reorienteze profesional către zone care pot absorbi forţa de muncă) excedentul de personal, a preferat să le taie salariile tuturor. Nimeni nu s-a gândit că, la câţi imprumutaţi la bănci sunt, îi pui în imposibilitatea de a-şi achita ratele, de a risca executări silite şamd. A mai fost tâmpenia cu plafonarea salariilor demnitarilor la o mie şi ceva de euro. Nu poţi să îi ceri performanţă unui CEO oferindu-i o contraprestaţie financiară de 1000 de euro, totuşi. Asta ca să nu mai zic de faptul că, dacă ar aduce la suprafaţă banii din economia neagră, eforturile financiare ar fi infinit mai puţin dureroase. Dar cel mai simplu e să dai cu coasa şi cam aşa s-au întâmplat lucrurile.

Vera Eloy-Martinez: Există vreun model economic pe care l-am putea urma, adapta...? Dincolo de criza mondială.

Dan Popa: Probabil pe planete nedescoperite încă. Pentru a urma un model economic, cred că e nevoie să „grefăm” şi modelul cultural. Modelul economic cel mai bine cotat este cel al Germaniei. Dar am câteva reţineri în a fi convins că românul va munci la fel ca neamţul, că va fi la fel de corect ca el şamd. Cred că va trebui să rămânem la modelul românesc, pe care să îl ajustăm cultural, atâta cât ni se permite. Sunt câteva modele mari şi late, restul fiind încrucişări genetice între ele. Discutăm de americani, care consumă peste cât îi duce plapuma (dar îşi permit să o facă) sau care aduc cele mai bune creiere pentru a preda în şcolile lor. Mai e modelul chinezilor, care muncesc pe brânci pe bani puţini şi pe care îi economisesc. Dacă mă uit în parcările mall-urilor noastre, teamă mi-e că acest model al economisirii şi cumpătării nu ne e foarte apropiat. Altfel spus, sunt „haine” care ne sunt ori prea largi, ori ne strâng prea tare.

Vera Eloy-Martinez: Funcţionează ceva cum trebuie în economia noastră?

Dan Popa: În mediul privat, da. Acolo (cu excepţii, desigur), pot fi întâlnite lucruri normale. Pentru că întreprinzătorul ştie că dacă nu îşi face treaba ca lumea, nu îşi ia banii şi ajunge să îşi închidă afacerea. Dar şi el se luptă cu birocraţia, fiscul şi celelalte.

Vera Eloy-Martinez: În ce crezi că merită investit în vremurile astea?

Dan Popa: Aur si argint, pe termen scurt. Accentul e pus pe argint.

Vera Eloy-Martinez: Crezi că zona euro va funcţiona cu adevărat până la urmă?

Dan Popa: Va funcţiona, cel puţin pe termen scurt şi mediu. Uniunile monetare – ne arată istoria - au o viaţă de câteva zeci de ani. Din acest punct de vedere nu am dubii în a crede că nici euro nu va dura la infinit. Modul în care e gestionată zona din punct de vedere economic amplifică pariurile puse pe destrămarea ei. Ambiţiile politice sunt însă foarte mari. Până la urmă, nu poţi salva la infinit economiile vulnerabile (Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda şamd) tot aruncând cu bani în ele.

Vera Eloy-Martinez: Vezi posibilă o lume fără bani?

Dan Popa: Nu. Nu văd o întoarcere la troc, dacă acesta e sensul întrebării. Lumea e prea sofisticată pentru un regres de asemenea dimensiuni. Văd însă pe termen lung o reconsiderare a conceptului sau o uniformizare a banilor. Sunt prea multe valute acum.

Vera Eloy-Martinez: Dar fără politicieni?

Dan Popa: Asta nu e o întrebare, e o speranţă.

Vera Eloy-Martinez: Descrie-mi România de azi în trei cuvinte.

Dan Popa: Demotivare, dezamăgire, speranţe.

Vera Eloy-Martinez: Te-a afectat criza? Unde te ascunzi de ea?

Dan Popa: Sigur că m-a afectat. Din punctul de vedere al timpului liber, mi-a înjumătăţit ieşirile cu prietenii, mi-a redus drastic bugetele alocate cărţilor, fără să mai vorbesc despre excursii. Am trecut la un „model” apropiat de cel chinez, ca să reiau o întrebare pusă mai devreme, după ce înainte eram mai degrabă adeptul modelului expansionist de tip american.

Vera Eloy-Martinez: Mai crezi în presă?

Dan Popa: Sunt foarte tentat să spun că nu, dar aş nedreptăţi câteva publicaţii rămase corecte în peisaj. Cred în câteva publicaţii. În privinţa presei din afară, lucrurile stau mult mai bine din punct de vedere al credibilităţii.

Comentarii

Replied

rautacios...

Mi se pare rautacios Dan Popa cand vorbeste de autostrazile din Romania. Ar fi trebuit sa puna accentul pe caracterul lor unic in lume. Sunt singurele autostrazi care au latimea mai mare decat lungimea Smile

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.