Rss Feed

Turtă dulce şi ace în inima

De: Dana Qershi

Mathias Malzieu Mecanica inimii, Editura Nemira, 2009

   Despre cea mai friguroasă zi din lume, despre fragilitatea unei inimi în care tic-tăc-uieşte un ceasornic, despre intensităţi şi zburat prin lume pe planşe cu role. Despre o micuţă cântăreaţa andaluză şi un băieţel care învaţă să se facă mare căutându-şi iubirea găsită la 10 ani. Duioasă ca o după-amiază în care urmăreşti ploaia învelit într-un palton de amintiri fierbinţi şi sărate.

Jack trăieşte printre borcane cu lacrimi (stânse în mai multe perioade în care-ţi păstrezi tăcerea), bâlciul groazei şi prietenul care visează la o călătorie pe Lună. Ignoră ceea ce Madeleine îi tot spunea:  Întâi de toate nu atinge acele. În al doilea rând, stăpâneşte-ţi mânia. În al treilea rând, niciodată, în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îţi va străpunge pielea, oasele ţi se vor sfărâma, iar mecanica iminii se va strica iaraşi.

Micuţa andaluza trăieşte în inima lui. Dansează pe scenă, atunci se face cântăreaţă şi răpeşte inimile necunoscuţilor. E puţin mioapă, dar iubirea nu i se face nevăzută. E o fată cu limba de pasăre.

Cartea locuieşte cu tine. O păstrezi prin buzunare boţite, o aşezi în bibliotecă, o ţii adormită pe canapea. Când îţi vine urât de copertă, o citeşti  şi atunci singurul loc în care nu o mai poţi ignora e în tine. Gust de gutuie coaptă şi energie de alergat prin bălţi când chiuleşti de la şcoală  printr-o primăvară.   

 

(imaginea e realizata de meluseena- deviantART)