Rss Feed

Manualul inchizitorilor, António Lobo Antunes

De: Vera Eloy-Martinez

Înainte de a citi orice carte a lui António Lobo Antunes, e bine să încercaţi să aflaţi câte ceva despre el. Şi, mai ales, despre stilul lui. Altfel, veţi fi luaţi prin surprindere, poate chiar şocaţi. Pentru că scrisul lui Antunes e oricum, numai convenţional nu. Am văzut că unii îl compară cu Faulkner sau cu Joyce. Ei bine, nu. Antunes a reinventat literatura. Într-o vreme în care mulţi spun că tot ce era de scris s-a scris, acest portughez (psihiatru de profesie) vine să demonstreze lumii că literatura nu se termină niciodată, mereu se pot găsi noi abordări, noi modalităţi de a pune pe hârtie poveştile care prind viaţă în mintea noastră.

Multă vreme am încercat să definesc cumva scrisul lui António Lobo Antunes şi n-am reuşit. Până zilele trecute, când mi-am dat seama: literatura lui Antunes e un fel de proiecţie a gândurilor. Încercaţi să conştientizaţi felul în care se derulează gândurile. În general, nu e doar un şir al gândurilor, sunt mai multe, în diverse direcţii şi pe mai multe planuri. Exact asta face portughezul. Un soi de transcriere a unei curgeri continue a gândurilor, aşa cum vin ele, din mai multe direcţii. De asta, prima lectură a lui poate fi obositoare. După care te obişnuieşti. Şi mai vrei.

Manualul inchizitorilor reia tema întâlnită cel mai des la literatura de limbă spaniolă: dictatorul şi regimul totalitar. Numai că, de data asta, lucrurile sunt relatate altfel, iar cititorului i se oferă spre înţelegere mai multe perspective. Iar personajul principal e mai degrabă subînţeles, nu dictatorul e în prim plan, ci efectele gesturilor lui asupra lumii înconjurătoare. Povestea gravitează în jurul unui ministru din vremea lui Salazar şi a familiei lui, pe lângă care apar diverse personaje-satelit. Iar lucrurile sunt relatate, pe rând, prin vocea câte unui personaj. Aceleaşi întâmplări văzute din perspective diferite, plus câte puţin din alte întâmplări, care le generează pe următoarele şi tot aşa, un fel de cercuri care se leagă şi compun un lanţ.

În Manualul inchizitorilor, dictatorul este doar un pretext, motivul de care se foloseşte Antunes pentru a reda nişte circumstanţe şi comportamentul unor oameni în acele circumstanţe. Situaţiile extreme şi stările pe care acestea le nasc. Oameni dezbrăcaţi de măşti. O sinceritate grotescă, pe alocuri. Istoria surprinsă în oameni. Asta face Antunes...
 
Un interviu interesant cu Lobo Antunes.
 

Comentarii

Replied

de inceput

Ce carte mi-ai recomanda de Antunes ? N-am citit nimic scris de el. Il simt cam special Smile

Replied

Îţi aduc eu

... la următoarea întâlnire. Aduc 2-3, să răsfoieşti şi să alegi. Smile

—-

În viaţă nu există pilot automat.

Replied

de carti si a

Multumesc. Daca n-am halucinatii cred ca ai mai adus vorba de el. Cel putin in preajma mea. Doar una, ma horatasc repede mai ales cand n-am variante.

Replied

una si mie...

... nu i le da pe toate, c-o zapacesti (mai rau)

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.

Replied

de zapaceli

Tongue

Replied

şi ţie

Una şi ţie, dar să nu mă înjuraţi dacă nu o să vă placă. Smile

—-

În viaţă nu există pilot automat.

Replied

las' ca invat...

... ceva in portugheza si ii zic personal (daca o sa fie cazul, evident...)

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.

Replied

indemn

nu sariti peste interviu... merita citit Smile

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.

Replied

...

Pai cine a sarit ? Peste el, ca eu direct pe el.

Replied

antunes

Are atitudine de punkist adevarat. Cel putin asa imi place mie de el dupa interviul ala. "Ce ? ...Fugi , domnule, d'aicea !". Laughing Are chestia aia misto cu demontatul stereotipurilor.

Replied

Navet ce face

tara e in criza, dictatura lu Basescu e din ce in ce mai apasatoare, pensiile militarilor sau redus si voa va arde de Antoniu Labos asta. Cea facut el pentru Romania? Pune-ti mana la treaba. Haide-ti sa reancepem inco revolutie.

Replied

prea te-ai străduit

Aşa, aşa! Să-l punem pe Antunes premier? Să facă şi el ceva.

Ai reuşit să prinzi două cratime! Dacă greşelile alea n-ar fi aşa bine plasate, poate că aş crede că sunt neintenţionate. Smile

—-

În viaţă nu există pilot automat.

Replied

...

Laughing cred ca Anonimu' se crede mason.

Replied

nu ma-m straduit de loc

ce vrei sa sugerezi? ca nu stiu sa pun cratimile unde trebe? voi intelectualii astia prea v-a crede-ti destepti in cap. mai bine a-ti pune mana la treaba, ca la dat din gura vad ca sunteti buni.

da pune-ti-l pe ala al vostru premier sa-l vad daca e in stare de ceva. poate macar e mai inalt ca inaltimea sa boc premierul sluga.