Rss Feed

Să râdem cu... ministrul finanţelor

De: dominic

Ministerul de finanţe a mai născocit ceva. O lege prin care "averile nedeclarate" să fie impozitate. Sunt vizate, în principal, 100-200 de persoane care deţin valori importante şi le mai şi "afişează". Ce spune ministrul? "Departamentul specializat care se va ocupa de controlul veniturilor nedeclarate va fi format din 30-40 de persoane." Buuun. Deci 30-40 de salarii de plătit, maşini pentru deplasări, bani pentru expertize etc.

<--break->

Presupunem că acest departament chiar îşi face treaba. Îi numără respectivului împricinat banii (după ce scad 50.000 lei, care e un fel de marjă de eroare) şi, pe urmă, ce fac? Confiscă restul? Nuuu... Doamne-fereşte! Îi iau 16%... fără amenzi, fără penalizări de întârziere, nimic...

Ce mai zice onor-ministrul? "În cazul în care se constată evaziune fiscală, persoanele în cauză pot răspunde chiar şi penal."

Test de perspicacitate: cum poţi avea mulţi bani, deşi nu ai plătit un impozit când i-ai primit? Salariu? Nu. Dividende? Nu. Moştenire? Nu. Trafichezi droguri, carne vie, ţigări? Ai tiparniţă de bani în beci? Mai spargi câte o bancă, aşa, din când în când? Teoretic, cel puţin, orice venit trebuie declarat şi să se plătească impozitul aferent. Nu ai declarat? Eşti evazionist.

Concluzia: de fapt sunt căutaţi marii evazionişti... Dar ia stai! Parcă de ăştia se ocupă (nu râdeţi... vorbim strict teoretic) altcineva, tot din Ministerul finanţelor.

Să comparăm puţin cu cazul celui care se comportă corect:

Presupunem că eşti un întreprinzător şi că, în ciuda măsurilor guvernului, ai profit. Declari profitul, plăteşti impozit 16% din el, apoi plăteşti iar 16% pe dividende şi ce rămâne, puţin peste 70% din suma iniţială, este al tău. Avantaj pentru evazionistul de mai sus, care este pus să plătească doar 16%. Nu mai spun de faptul că tu plăteşti un expert contabil ca să fii în regulă, în timp ce evazionistului îi fac toate calculele gratuit cei de la Fisc.

Să te ferească însă sfântul să întârzii cu plata impozitului... Amenzi, penalizări de întârziere, blocări de conturi, executare silită. Avantaj, din nou, pentru evazionist.

Până aici, mai e cum mai e... "Cireaşa" de pe lege este... ţineţi-vă bine:

"Legea se va aplica pentru veniturile care au fost obţinute începând cu 1 ianuarie 2011, iar primele controale ar putea fi realizate după primul trimestru."

Q.E.D.

Comentarii

Replied

de lucraturi

"Nu mai spun de faptul că tu plăteşti un expert contabil ca să fii în regulă, în timp ce evazionistului îi fac toate calculele gratuit cei de la Fisc." Rolling On The Floor