Rss Feed

Micul întreprinzător faţă-n faţă cu reacţiunea

Există nişte bugete. Şi nişte buzunare. Unul dintre ele se numeşte FNUASS. Mai precis, pentru cei care n-au contacte cu masonii: Fond Naţional Unic pentru Asigurari Sociale de Sănătate. Cu mic, cu mare, întreprinzătorii aştia varsă lunar 0.85% din fondul de salarii în buzunarul ăsta. Petice, cârpeli, cusături anapoda. Uneori se mai crapă şi el. Cam acum.

Aş vrea să încep cu: toata lumea ştie că… până pe 15.02.2011 trebuia depusă celebra declaraţie inventar la casa de sănătate. Aş vrea, dar nu toată lumea a fost aşa de surescitată. Contabilii ştiu de ce. Heineken. Iniţial a fost vorba şi de un certificat de atestare fiscală necesar depunerii, s-au răzgândit cred că miercurea sau joia trecută. Ăsta, certificatul, durează. Bine, nu el. Obţinerea. Da. După cozi, înjurături, sughiţuri, băgat de picioruş şi etc…nu mai e cazul. Frustrant. Stai la coadă, depui cerere, te calcă cineva pe picior. Inutil. E ca o masturbare fără orgasm. Grupul există.

Complicarea simplificării

De: Erwin B.

După cum a aflat orice mic întreprinzător - sau n-a aflat încă, dar e pe cale -, Guvernul s-a apucat, în sfârşit, să reunească ce-a despărţit acum mai bine de 15 ani un alt guvern mai deştept: declaraţiile privind obligaţiile legate de salarii - impozitul pe salariu, contribuţiile la casele de pensii, sănătate, fondul de accidente, concedii medicale şi alte chiţibuşuri al căror rost de-a fi separate este dintotdeauna binecunoscut*.

Nu sunt mic întreprinzător. Doar mai prind şi eu ici-colea. Câte un job, câte o declaraţie (“E multa dragoste în lume, John, multă dragoste”  – pentru inculţi, e vorba de It’s All About Love - Vinterberg),  câte o controversă. Şi să vezi. Sunt contabil. Şi, pentru uşurarea procedurii de depunere a declaraţiilor fiscale, mai nou, adică începând cu 25.11.2010, mijlociii întreprinzători şi mai marii sunt obligaţi să depuna online declaraţiile. Fain, foarte fain. La prima vedere. Şi la a doua. Săptămână în care-mi zic că azi chiar fac ulcer. Păi, pe scurt.

Pierduţi în jungla codului fiscal*

De: Erwin B.

De când s-a scos impozitul minim, timid dar uşurel, micii întreprinzători încep să-şi revină şi să încerce pe ultimul trimestru să mai recupereze câte ceva din pierderile suferite în ultimii 2 ani din cauza recesiunii şi a măsurilor "anti-criză". Dintr-o economie care "duduia" pe vremea lui Tăriceanu, au făcut-o să se scufunde brusc într-un defileu adânc creat prin aberaţiile şi bâlbâielile legislative emise de guvernările multiplicate ale lui Boc. N-a fost destul că mare parte din rezervele şi fondurile bugetare care ar fi trebuit alocate pentru măsuri de prevenire a crizei au fost risipite pe o grandioasă campanie electorală, atât pentru Parlament, cât şi la prezidenţială, că am fost duşi cu preşul cu bună ştiinţă, deşi toate ţările din Occident se pregăteau intens pentru recesiunea ce venea ca un ciclon tropical.

Emite conţinut