Rss Feed

Cum o să fac ulcer sau cum lucrează statul român "online"

De: Dana Qershi

Nu sunt mic întreprinzător. Doar mai prind şi eu ici-colea. Câte un job, câte o declaraţie (“E multa dragoste în lume, John, multă dragoste”  – pentru inculţi, e vorba de It’s All About Love - Vinterberg),  câte o controversă. Şi să vezi. Sunt contabil. Şi, pentru uşurarea procedurii de depunere a declaraţiilor fiscale, mai nou, adică începând cu 25.11.2010, mijlociii întreprinzători şi mai marii sunt obligaţi să depuna online declaraţiile. Fain, foarte fain. La prima vedere. Şi la a doua. Săptămână în care-mi zic că azi chiar fac ulcer. Păi, pe scurt.

Pasul 1.

Există trei furnizori acreditaţi de stat pentru a emite certificate digitale. Necesare semnăturii electronice. Am dat cu banul. Diferenţa de preţ era de câţiva euro.(Da, măi,  plăteşte firma certificatul ăla). Aşa. Mai întâi faci o solicitare de emitere certificat către furnizor. Completezi şi tu câmpurile alea cât mai corect posibil, transmiţi. Aştepti răspuns. Aştepţi. Sau nu. Suni. Îţi emit certificatul, trebuie să te prezinţi cu o serie de acte la sediul lor. Din astea, banale. Copie CI, copie CUI etc. 

Pasul 2

Primeşti certificatul plus dispozitivul criptografic. Plus instrucţiuni de instalare. Vorba vine, ca trebuie să te loghezi la ei pe site pentru descărcare kit-uri de instalare şi ghid etc, parola  e valabilă o singura dată.

Pasul 3 sau 1

Îţi trebuie Adobe varianta (cel putin, normal) 8.2.  Pentru mine, pasul ăsta a fost cel mai simplu. Era deja instalat.

Pasul 4

Instalezi driverele alea (numai it-ist să fii) şi tot ce decurge din asta. Fii atent că nu totul merge cu next. Mai citeşte şi tu, ce naiba! Pentru gemalto al meu pc key mai trebuia şi un alt driver. Îi las pe calculatorişti să râdă. Eu m-am concentrat.

Pasul 5

Respiră. Trebuie să intri la ANAF pe site şi să descarci un “document de confirmare”. Pe care îl completezi şi-l semnezi cu semnătura ta digitala glorios obţinută.  

Pasul 6

Trimiţi documentul de confirmare la furnizorul care ţi-a emis certificatul şi aştepti raspuns de la el, mail mai precis, contrasemnat.

Pasul 7

Primeşti documentul. Intri iar la ANAF şi încarci respectivul. Descarci formularul 150. Îl completezi. Între timp poate că ai nevoie la toaleta. Oricum, nu te aştepta ca ceea ce am scris mai sus să dureze mai putin de … zile (depinde de cât de repede vă agitaţi tu şi furnizorul să ridicaţi certificatul), în rest… câteva multe ore bune, confirmari etc. Deci, poate ai nevoie.

Pasul 8

Depui  “fizic” (nu te-ai săturat de on-line?) formularul 150 la administraţia financiară în “raza “ căreia e firma. Aştepti un mail de confirmare de la ei pentru a putea depune, în sfârşit, declaraţiile.

Pasul 9

Aştepti.

Pasul 10

Aştepti.

Pasul 11

Iar aştepti. Azi dai şi telefon. Nu răspunde nimeni. Suni. Aştepti. Te agiţi, dacă eşti fraier.

Pasul 12

Nu intra în panică! Acolo zice maxim 48 de ore. De fapt, tot ceea ce trebuie sa primeşti de la ei e un mail de confirmare, pentru a putea depune. Deci, simplu.

Pasul 13

Trimiţi un mail în care prezinţi problema ta la autoritate.mef@mfinante.ro. Primeşti răspuns în câteva zile. Evident, ceva de genul “Pentru a vă rezolva problema adresaţi-vă administraţiei de care aparţineţi.”  E şi ea o adresă, acolo. Pe site. Fără nicio legătură. De parcă n-ar fi menţionată pe pagina “Declaraţii electronice”.  Cu precizarea “informaţii suplimentare.“  De fapt, e corect. Eu nu voiam nimic suplimentar. Da.

Pasul 14

Dai telefoane. Se sugereaza subtil să încarci declaraţiile chiar dacă nu ai primit confirmarea. Menţionez că adresa de mail declarată în formularul 150 NU are domeniu yahoo. Deci, nu e cazul de ciudaţenii. Teoretic.

Pasul 15

Încerci să depui o declaraţie. Să zicem 100. De probă. “Să vezi cum se mişcă”. Asta e aia cu impozitul pe venituri din salarii, de ex. Sau dobânzi, ce vrei tu. Încarci. Primeşti un mesaj de genul “Nu eşti autorizat să foloseşti serviciul ăsta etc". Mi se pare normal. Sunt de acord cu formularea.

Pasul 16

Intri în panică. E 21.12.2010. Ai depus formularul 150 în data de 13.12.2010. Trebuia să primeşti confirmarea până în data de 15.12.2010. Ce să zic, vorba “aia“, poate ai şi tu declaraţii de depus, termen limita 25.12.2010.

Pasul 17

Suni iar la administraţia financiară. Gaseşti o doamnă de bine. Te întreabă când ai depus 150. Tu răspunzi. Eşti politicos. Mulţumeşti fffff frumos pentru ajutor. Ai dobândit o adresa de mail. A ei. Scanezi formularul. Trimiţi mail. Mulţumeşti. Aştepti.

Pasul 18

Azi. Încă n-ai făcut ulcer. Aştepţi.

Bis pe 18 Azi, seara. Băi, n-am vrut să vă plictisesc, eu chiar trăiesc chestiile astea. Adică... ce să mai zic... Nu-s în stare să declar nimic online.

Comentarii

Replied

dar o urna ar fi buna pentru depunerea online?

http://www.flickr.com/photos/norida/5188142862/

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.

Replied

urna urnelor

Laughing Superb!
Eu am primit azi (sigur datorită faptului că am scris aici Laughing) mailul de confirmare. Cred că am slăbit instant trei kilograme de la răsuflare. Ţineam nişte aer în mine.

Replied

de ce n-ai incercat

sa trimiti si pe contu' de facebook al lui mfinante cel cu site-ul violet care merge doar daca ti-ai facut cruce cu limba-n ceru' gurii, sau ai facut incantatiile lovindu-te de 3 ori cu capu-n tastatura si desigur doar daca ai internet exploder?

am auzit ca pe contul lor de feisbuc au postate pe wall (aka perete) declaratiile. dai like, apoi in comment pui (depui) declaratia ta, apoi dai share.