Rss Feed

Complicarea simplificării

De: Erwin B.

După cum a aflat orice mic întreprinzător - sau n-a aflat încă, dar e pe cale -, Guvernul s-a apucat, în sfârşit, să reunească ce-a despărţit acum mai bine de 15 ani un alt guvern mai deştept: declaraţiile privind obligaţiile legate de salarii - impozitul pe salariu, contribuţiile la casele de pensii, sănătate, fondul de accidente, concedii medicale şi alte chiţibuşuri al căror rost de-a fi separate este dintotdeauna binecunoscut*. Intenţia e lăudabilă: oamenii să nu mai stea la cel puţin 4 cozi (pentru că toate datoriile respective se raportau încă o dată per total la finanţe), ci să se depună online, cu mic cu mare, că e companie naţională, întreprindere mijlocie sau mică, inclusiv tanti Mărie, care încă nu are internet...

Până aici, toate bune şi frumoase, în teorie treaba este limpede, e chiar bine documentat tot procesul de obţinere a semnăturii electronice (vezi articolul anterior al Danei Quershi), de confirmare şi de înregistrare pe site-ul ANAF şi respectiv e-guvernare.ro. Termenul este unul generos: 1 iulie 2011. Asta, pentru micii întreprinzători ca noi, că cei mai mari deja sunt în stres maxim, mai au doar 2 săptămâni. Este timp, nu? Nu este, pentru că, dacă intri pe site-urile respective, nu se găseşte faimoasa declaraţie 112 decât provizoriu, ca model, şi nu se ştie dacă va rămâne întocmai. Nu vorbesc de chinul informaticienilor care vor fi obligaţi să-şi adapteze soft-ul la noua declaraţie, peste noapte.

Vreau să semnalez faptul că odată luată decizia de a se depune declaraţia 112 online pe noul formular, în declaraţia 100 nu mai există prevăzut impozitul pe salarii. Logic, dar până în iulie ce facem? Pe site n-a apărut o declaraţie sau un program pentru întocmirea ei, spre a se depune în maniera clasică, pe dischetă sau cu cod de bare. N-avem decât să sperăm că va apărea cât de curând. Sunt un optimist de felul meu, aşa că nu vreau să mă gândesc la ce (@#$%^**** puşcă-i flacărea!) le trece prin cap bieţilor contabili când se vor înghesui iarăşi la cozi, când vor fi întorşi din drum pentru diverse erori, spre a-şi face datoria şi a nu cădea pradă organelor de control.

Colac peste pupăză, CNAS-ul dă un ordin în 19 ianuarie ca toată suflarea să depună o declaraţie inventar prin care să arate sumele datorate sau de primit de la casele de sănătate, pe ultimii 5 ani, ca şi când evidenţa lor e inexistentă, că doar în urma numeroaselor modificări şi căderi de sisteme informatice nu sunt capabili să extragă din baza lor de date aceste informaţii.

Vă urez declaraţii uşoare!

--------
* Pentru cei ce au dubii de ce s-au înfiinţat structuri separate pentru gestionarea banilor fondurilor de pensii, sănătate, şomaj şi celelalte: ca să sporească clasa funcţionarilor, dar mai ales a directorilor, consilierilor şi trepăduşilor din subordinea lor, cu ajutorul cărora se sifonează mai lesne banii către politicieni şi potentaţi.

Comentarii

Replied

Jocuri, poturi si...declaratii

Sa o luam de jos in sus:
- declaratia inventar la sanatate se depune impreuna cu certificatul de atestare fiscala care se ia de la anaf. Pentru a obtine certificatul mai ai nevoie de niste hartii. Dupa ce le-ai intocmit si le-ai depus la anaf mai astepti 5 zile. Recapitulez: luni 7 febr la anaf, vineri 11 febr ai certificatul, nu poti depune tot vineri ca e program scurt la casa de sanatate, iti mai raman 2 zile 14 si 15 febr ori stai la cozi, ori depui online (sper ca toate casele de sanatate sa primeasca online) si sa duci dupa ce se termina balamucul si declaratia pe hartie. Din reteaua de socializare care s-a construit in ultimii ani pe la cozile de depunere a declaratiilor, pe wall-ul meu a ajuns stirea ca ordinul se modifica si nu va mai fi necesar certificatul de atestare fiscala, conform principiului "Nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine ca poate nu mai trebuie".
- declaratia 112 se afla in testare. Nu te chinui sa o testezi, ca sunt probleme. Mai asteapta. Dar sa nu dormi prea linistit, anaf-ul vegheaza sa depui declaratia pana pe 25.

Replied

Într-adevăr, am citit mai

Într-adevăr, am citit mai târziu articolul despre asta şi pe hotnews:
Cererile de eliberare a certificatelor de atestare fiscala au dus la o nebunie
Dar oamenii sunt deja blazaţi, nici nu îşi mai fac atâtea griji, deoarece asta este o stare normală în România! Tongue

—-

panta rhei

Replied

sa...

Imi bag piciorusul! Ce se intampla cu indemnizatiile platite de angajatori asiguratilor, sume care urmau sa se recupereze din contributiile datorate pt lunile urmatoare si pt care nu s-au depus cereri de recuperare?

In precizarile alea pt declaratia inventar se specifica clar ca trec la recuperat suma pt care am depus cerere de restituire in termen.

ana, help ! :)

Replied

innebunesc

Eu am inteles ca nu treci nimic daca nu ai depus cerere de restituire. Ce n-am inteles e daca o mai depun daca sunt pe zero. Casa de sanatate nu raspunde la telefoane. Marea mea problema e cu DGAMC. Nu-mi dau certificatul de atestare fiscala in termen. De dimineata ma conversez pe email cu ei.

Edit

Raspunsul casei de sanatate: treci suma de recuperat chiar daca nu ai depus cerere de restituire. Din 2011 sumele nu se vor mai recupera din lunile urmatoare. Daca sumele sunt zero, nu depui declaratia. Cas_ct nu primeste online nimic. Ne pregatim de stat la coada.

Replied

@ana

Merci mult. :) Asa "am auzit" si eu, ca nu se mai pot recupera din sumele aferente FNUASS - lunile urmatoare. Ai vreun link, vreun act normativ , vreo dracie care sa sustina asta ? (nu gasesc OUG 158/2005 modificata )

ps: bafta cu certificatul!

ps2. am vorbit azi cu un "expert" care zicea ca depui chiar si pe zero. Cu toate ca se specifica clar aici  ca nu e cazul daca n-ai datorii. O nebunie. Sa se duca la d.

Replied

UPDATE

azi, 7.02.2011 a apărut faimoasa 112 în formatul electronic, fie PDF în care n-ai cum importa datele din declaraţiile vechi (dbf), fie în Java, program generare PDF din XML pe care ne priveşte direct şi personal cum îl vom obţine. Cei care au sub 50-60 angajaţi sunt sfătuiţi să le completeze MANUAL direct în PDF!

Ce n-am înţeles eu este dacă se pot depune în continuare declaraţiile vechi la casele de asigurări până la 1 iulie? Sau deja toată lumea depune 112 la Finanţe, neavând semnătura electronică nu le depune online ci la ghişeu?

—-

panta rhei

Replied

UPDATE 2

Un articol din ziarul CAPITAL:
Declaraţia unică

Am studiat un forum de programatori, softul de generare al fişierului necesar este complicat şi dă bătăi de cap inimaginabile pentru o declaraţie care se vrea să simplifice lucrurile. Băieţii de la MF deşi au cheltuit sume enorme n-au făcut altceva decât să cumuleze declaraţiile ce se depuneau anterior, fără să ţină cond că multe date sunt redundante şi pot fi obţinute uşor prin calcul. De ce să-şi bată ei capul cu aşa ceva? Mai bine ne-au "servit" un algoritm extrem de complicat de validare a datelor introduse.

Este inadmisibil ca finanţele să mai scoată bani din buzunarul contribuabililor după ce a cheltuit milioane de la buget pentru asta. Fraţilor, ne trebuie o grevă fiscală generală, că nu se mai poate!

—-

panta rhei

Replied

UPDATE 3

Dacă nu era chin destul, iată că în data de 18 februarie apare o nouă modificare a formularului intelijent şi în data de 19 un nou program de validare Jav(r)a! În care vreo 20 de corelaţii de validare sunt modificate! Tanti Mărie n-a dormit toată noaptea şi a plâns de necaz... Meseria de contabil în ziua de azi nu e pentru cei slabi de inimă! Dacă vreţi să vă reactualizaţi baza de date cu înjurături, staţi juma de ceas la un ghişeu ANAF! Devil

—-

panta rhei

Replied

de sarituri cu coarda

Contabilii traiesc palpitant. Au o viata emotionanta.

Replied

:smaili uşurat:

Ieri noapte la 3 ş-un sfert am fost gata cu 112-le. Ce chin cumplit, cu zeci de pagini de formule şi condiţii între cele 28 tabele cu peste 100 de rânduri botezate cum nu se poate mai aiurea, An, Bn, Cn n=(1,130) când Oracle îţi permite să scrii ce vrei la denumirea câmpurilor! Bine, era prea greu să scrie ceva de genul "suma calculata cf. OUG 158/2005, cu modificările şi complicările inutile ulterioare" care te bagă şi mai mult în ceaţă... HUH! Trăim în România şi curând o să zicem cum ziceam pe vremea lui Ceauşescu despre nemţi: "nemţii sunt de două feluri: nemţi proşti şi nemţi deştepţi. Ăia deştepţi sunt dincolo!" Deocamdată la noi sunt două feluri de români: români proşti care muncesc şi ceilalţi... Tongue

—-

panta rhei