Rss Feed

Concediu medical nesănătos la cap (chestie de fond)

De: Dana Qershi

Există nişte bugete. Şi nişte buzunare. Unul dintre ele se numeşte FNUASS. Mai precis, pentru cei care n-au contacte cu masonii: Fond Naţional Unic pentru Asigurari Sociale de Sănătate. Cu mic, cu mare, întreprinzătorii aştia varsă lunar 0.85% din fondul de salarii în buzunarul ăsta. Petice, cârpeli, cusături anapoda. Uneori se mai crapă şi el. Cam acum.

Aş vrea să încep cu: toata lumea ştie că… până pe 15.02.2011 trebuia depusă celebra declaraţie inventar la casa de sănătate. Aş vrea, dar nu toată lumea a fost aşa de surescitată. Contabilii ştiu de ce. Heineken. Iniţial a fost vorba şi de un certificat de atestare fiscală necesar depunerii, s-au răzgândit cred că miercurea sau joia trecută. Ăsta, certificatul, durează. Bine, nu el. Obţinerea. Da. După cozi, înjurături, sughiţuri, băgat de picioruş şi etc…nu mai e cazul. Frustrant. Stai la coadă, depui cerere, te calcă cineva pe picior. Inutil. E ca o masturbare fără orgasm. Grupul există.

Furtul e aşa: în declaraţia asta trebuie menţionate sumele datorate  pana la 31.12.2010 şi neachitate  la 31.01.2011. Plus durerea mea. Sumele de recuperat de la FNUASS. Pentru care ai depus cerere de recuperare. Cum să mă exprim eu mai literar? De exemplu, femeile fac copii. Concediile alea medicale se suporta integral din fondul asta. Plătesti tu, angajatorule, medicalul (eşti obligat- n-ai şanse să aştepţi să recuperezi banii- şi mai ciudat ar fi să-l laşi pe om fără niciun ban) şi apoi ai (aveai) doua variante:

  1. depui dosar de recuperare sume la casa de sănătate de care aparţii
  2. optezi pentru varianta în care nu depui dosar, nu recuperezi nimic, dar…"consideri" suma aia de 0.85% deductibila în fiecare luna (nu plăteşti la bugetul de asigurari şi fonduri speciale procentul lunar ) până îţi acoperi “cheltuiala”.

(variantele de care zic erau în legislaţia în vigoare (OUG 158/2005) la data la care am avut de ales). Azi, există OUG 117/decembrie 2010 care lasă în aer sumele  de care încerc să vorbesc eu. Fac eforturi să fiu explicită.

Având în vedere că dosarul ăla trebuie să conţină copii dupa certificate medicale, copii după declaraţii, cerere tip , certificat de atestare fiscala (de la ANAF), fişă sintetică cont contribuţii sănătate şi concedii medicale (ANAF) …nu mai vorbesc de faptul că eu ştiu doar 4-5 cazuri în care au primit banii dupa un an (! )…părea de bun simţ cealaltă variantă. (depinde şi cât de mare era suma).

Din 2011, punctul 2 nu mai există. Ok. Foarte bine, facem dosar pentru orice mic mic de medical. Însă, niciunde nu se precizează ce se întâmplă în 2011 cu sumele pentru care nu ai depus dosar de recuperare şi încă nu sunt stinse.  Logic, depui dosar. Dar, prin OUG 36/ aprilie 2010 s-a stabilit că termenul maxim de depunere dosar recuperare indemnizaţii concedii medicale este de 90 zile. Eu am concediu medical de recuperat din ianuarie 2010. Deci, pa.

În ţară, unele case de sănătate mai primesc încă dosarul, altele nu. Ca în ţara lui Alice. Minuni peste tot. Cele care primesc nu uită să precizeze ca… nu se ştie dacă se aprobă ….Azi am sunat la Casa Naţională de Asigurari Sănătate cu ….”?” Aici, cu nonşalanţă mi-a zis că ştie, da, despre problemă, dar nu are ce să facă. Să încerc să depun dosarul la casa de sănătate de care aparţin. Lucru pe care l-aş fi facut mai repede de nu mi-ar fi venit (pe mail, faci cerere) fişa aia de plătitor abia azi, pe la 17.

Nu cred să fi înţeles cineva ceva din ce m-am străduit eu să fiu exactă, pe scurt, am nişte bani de recuperat de la stat. Adică… adio, domnul meu. Pe lung, mi-aş băga un medical. Cu carmol şi frecţii.

  

Comentarii

Replied

Am priceput! E o formă prin

Am priceput!

E o formă prin care ANAF şi CNAS-ul îşi bagă picioarele în ele de legi, regulamente, bună credinţă a contribuabilului, bun simţ şi orice altceva a fost cât de cât bun "înainte". Ca să nu mai dea banii înapoi (că n-au de unde, sistemul e în colaps) recurg la orice tertipuri care să aiurească oamenii. Ştiu perfect despre ce este vorba, am muncit vreo 5 zile la un client, să-l ajut la rectificative pe ultimii 3 ani pentru aceeaşi chestie cu 0,85%. Nu se ştie dacă vor vedea banii vreodată şi e o sumă cu 5 cifre! Naşpa rău!

—-

panta rhei

Replied

de bani

Am fost azi sa incerc sa depun dosar pt recuperare sume la Ilfov. Nu mi-a primit dosarul, normal. Nici macar la niste insistente de genul "chiar daca nu se stie acum nimic sigur, va rog sa-l primiti, ramane in stand-by pana se schimba legislatia (sunt o optimista Big Grin)"...Mi-a bagat OUG -uri. I-am bagat si eu.

La una din firmele pentru care lucrez suma e de 3107 ron. La alta e de 50 ron. Dupa bafta si cm, ce sa mai...

p.s. Rectificative la ce? La 102 sau la cea care de depunea la Casa de Sanatate- FNUASS?
p.s chiar m-a amuzat tipa. Zice: "au publicat 117 miseleste, inainte de Craciun " ( cred ca 23 dec, nu mai stiu exact)

Replied

??

chestia cu bagatul OUG-urilor e un fel de injuratura mai trendy?

—-

I feel like I'm diagonally parked in a parallel universe.

Replied

...

Laughing Merci de "injuratura". Acum stiu cum "o sa discut" colega expert in lipsa de argumente exprimate oral.

Replied

da

Da, e vorba de FNUASS, le-au depus azi, în sfârşit! Dar nu pot răsufla uşuraţi, că e o sumă cu 5 cifre! Să vidiem dacă mai apucăm să se aprobe...

Gurile rele spun că s-a pierdut baza de date de la FNUASS şi de-asta s-au cerut declaraţiile inventar!

—-

panta rhei

Replied

restituire

Cand e vorba de restituit sume incep sa verifice amanuntit fiecare medical. Si incep refuzurile de plata pe diferite motive: lipseste o stampila, o semnatura, undeva e o mica mazgalitura, cod 06 la externare, data acordarii incorecta, nr de zile mai mare decat cel prevazut etc. Si incepe calvarul. Ridici cm-ul cu probleme, chemi angajatul si il trimiti la unitatea medicala care a emis certificatul. E posibil sa fie un certificat emis de un spital din Bucuresti si tu sa locuiesti la Ceamurlia. Trimiti angajatul la Bucuresti, scandal ca nu are banii de drum. Il trimiti cu delegatie sau poti sa-l ameninti ca il dai afara daca nu vine cu certificatul corect. Ajunge la Bucuresti si te suna ca nu vrea spitalul sa modifice certificatul. Suni tu la spital si ii injuri de mama, tata, oug, hg, ordine, legi. Daca printr-o minune rezolvi problema sa stii ca e de la pasarea care ti s-a gainatat in cap.

Replied

...

Mie nici macar nu mi-au primit dosarul avand in vedere ca au trecut cele 90 zile. In declaratia aia inventar am trecut suma la recuperat, dar degeaba daca nu mi-a primit dosarul. Eu tot cu pot intelege de ce la Bucuresti, de ex, primeau inca dosarul, iar la Ilfov nu. Fantastic.

P.S Nici macar nu s-a uitat pe acte, mi-a zis din start nu. Cred ca am fata de proasta.