Rss Feed

Reporter de ocazie

Final de an cu turma. La munte

De: Vera Eloy-Martinez

Ultima zi a lui 2010, la scurt timp după ora primei cafele, Gara de Nord din Bucureşti. Oameni mulţi şi agitaţi. Aproape toţi merg în aceeaşi direcţie, mânaţi de acelaşi scop iluzoriu: să scape de mulţime, de oraş, de înghesuială. Şi refuză să accepte că nu fac decât să fugă spre o altă mulţime, un alt oraş, o altă înghesuială. Dau un clişeu pe un alt clişeu. De data asta, am făcut şi eu la fel.

Protestele "Salvați Roșia Montană"

De: Erwin B.

Presa mogulilor minimalizează manifestațiile "Salvați Roșia Montană" declanșate ieri în multe orașe din țară și de peste hotare.

1 martie de partea cealaltă

De: Vera Eloy-Martinez

Din motive lipsite de importanţă pentru textul de faţă, de vreo doi ani, îmi petrec ziua de 1 martie într-o florărie. Nu, nu mă transform în floare, nici măcar în mimoză, ci stau după tejghea. Adică experimentez cum e să fii în poziţia vânzătorului şi să ai de-a face cu toanele cumpărătorilor. Iar asta poate însemna o grămadă de lucruri.

Buziaş, rătăcit în tranziţie

De: Erwin B.

În weekend am vizitat Buziaş, orăşel-staţiune balneoclimaterică binecunoscută pe vremuri, azi căzută în desuet, la fel ca multe alte staţiuni care pe vremuri erau înfloritoare, stă cu bazele de tratament cvasi-abandonate. Drumul plin de gropi şi clădirile vechii staţiuni trădează lipsa de fonduri şi de interes pentru reabilitarea acestui vechi orăşel turistic din vestul României.

Prin Landul Baden-Württemberg

De: Erwin B.

Periplul de iarnă continuă la şvabi acasă, cu mai puţine localităţi vizitate, însă cu locuri chiar mai interesante decât în Hesse. Ţinutul Baden-Württemberg e cumva mai aproape de noi, românii, pentru că de aici au fost colonizaţi în Banat şi Ardeal şvabii cei harnici care au adus cu ei prosperitatea, cultura, obiceiurile şi şi-au pus amprenta asupra satelor şi oraşelor din Transilvania cu ai cărei locuitori au trăit în armonie şi bună pace.

Prin Landul Hesse

De: Erwin B.

De Anul Nou, în landul Hesse din Germania, deşi această ţară are o populaţie mai mult decât dublă faţă de a României, ne-a şocat lipsa oamenilor de pe stradă. Unde erau toţi nemţii? Noi şi ceilalţi turişti ocazionali mai coloram puţin trotuarele... Ori sunt la muncă, ori sunt plecaţi prin lume în concediu, ori stau cuminte în casă şi petrec în familie. Magazinele sunt majoritatea închise, nimeni nu îşi petrece sărbătorile delectându-se cu shoping-ul ca la noi, când de Crăciun supermarket-urile erau pline de oameni cu coşuri şi mai pline, de parcă a devenit un sport naţional!

Un secol cu Neagu Djuvara

De: Vera Eloy-Martinez

Neagu Djuvara vine dintr-un viitor către care ar trebui să ne îndreptăm cu toţii, spunea, ieri, Mihai Răzvan Ungureanu, într-o librărie plină ochi cu oameni veniţi să ia cartea despre viaţa celui care, la 94 de ani, are luciditatea şi coerenţa pe care am vrea să le vedem la mulţi politicieni care nu au nici jumătate din vârsta lui.

A venit iarna!

De: Erwin B.

bunătăţi

La Timişoara a venit Doamna Iarna, întâmpinată cu bucurie, lumini colorate, chioşcuri unde se vând cadouri pentru cei dragi, globuri strălucitoare, colaci secuieşti, mănuşi călduroase, dulciuri sau caltaboşi şi cârnaţi de la pomana porcului...

Centrul istoric sau haosul care ne reprezintă

De: Vera Eloy-Martinez

O şaormărie cu mirosul şi mulţimea aferente în dreapta, maşini parcate de-a valma pe stânga, pavaj vechi, nisip, praf, terase şi pe o parte şi pe alta, mers în şir indian, clădiri renovate la parter, balcoane care stau să cadă la etaj, câini, miros de igrasie, altă şaormărie, turcească de data asta, şi mai multe terase, mirese în vitrine, orice produs 12 lei, Curtea berarilor, în acest imobil poetul Mihai Eminescu a lucrat ca redactor la ziarul Timpul, iar câini, alte mirese, termopan, ziduri scorojite, un scripcar, săpături, un arbust la un balcon, nu, nu în ghiveci, crescut direct din zid...

Emite conţinut