Rss Feed

Prin Landul Hesse

De: Erwin B.

De Anul Nou, în landul Hesse din Germania, deşi această ţară are o populaţie mai mult decât dublă faţă de a României, ne-a şocat lipsa oamenilor de pe stradă. Unde erau toţi nemţii? Noi şi ceilalţi turişti ocazionali mai coloram puţin trotuarele... Ori sunt la muncă, ori sunt plecaţi prin lume în concediu, ori stau cuminte în casă şi petrec în familie. Magazinele sunt majoritatea închise, nimeni nu îşi petrece sărbătorile delectându-se cu shoping-ul ca la noi, când de Crăciun supermarket-urile erau pline de oameni cu coşuri şi mai pline, de parcă a devenit un sport naţional!

Ruedesheim

Chiar dacă un strat gros de nea acoperea totul şi zilele au fost ceţoase şi reci, rigoarea nemţească se vede peste tot: drumuri, case, maşini, totul ordonat, bine întreţinut, curăţenie. E drept că după noaptea Anului Nou peste tot erau beţele şi cartoanele rămase de la artificii sau într-o localitate gunoierii au avut liber şi n-au luat sacii de gunoi de pe stradă. La fel de drept e că n-am văzut niciun drum drept! Curbe, serpentine, intersecţii circulare formează o învălmăşeală în care un străin s-ar pierde la fel de uşor ca în labirintul lui Dedal. Ba am nimerit cu maşina chiar şi o groapă! Ceea ce nu face decât să confirme regula: nemţii au cele mai bune drumuri. Se plăteşte mai mult decât la noi, dar e un singur impozit anual, fără taxe separate şi suprapuse. Totul este gândit pentru eficienţă. Regulile şi legile sunt bine stabilite astfel încât toată lumea să beneficieze de respect şi să le respecte.

Bad Schwalbach

Nemţii sunt disciplinaţi şi acesta este principala diferenţă pe care am constatat-o. Şi aici includ emigranţii care se adaptează la modul de viaţă de acolo. Nu faci ce vrei tu, trebuie să-l respecţi pe cel de lângă tine şi eşti respectat. Înseamnă civilizaţie, conştiinţă, eficienţă şi chiar libertate. Pentru că munca este recompensată corespunzător şi poţi trăi decent, îţi poţi permite o casă, maşină pentru fiecare membru al familiei care munceşte - de fapt maşinile sunt indispensabile, transportul în comun e dezvoltat mai mult în oraşe şi nu prea ai cu ce merge la serviciu departe de satul tău. Îţi poţi permite concedii în străinătate, servicii medicale de calitate, incluse în asigurare, poţi avea un hobby, sa te recreezi în natură fără ca timpul să te preseze. Nemţii nu se grăbesc, ei pot fi punctuali pentru că au maşini şi drumuri bune şi toată lumea "ştie cât e ceasul".

Limburg

Dar n-am spus nimic nou sau deosebit, cred că sunt lucruri pe care oricine le poate afla despre Germania. Când le trăieşti însă, te impresionează mai tare. Am lăsat la urmă locurile pitoreşti, cu case vechi de sute de ani însă bine întreţinute, cu străduţe comerciale sau mici restaurante. Cu oraşe provinciale ale căror palate maiestuoase rivalizează cu Viena sau Parisul. Avem şi noi multe astfel de locuri frumoase în ţară. Dar nu prea avem grijă de ele şi nu le ştim valorifica turistic cu infrastructura sau serviciile proaste...

Wiesbaden

Ruedesheim, un orăşel pe malul Rinului, aduce cu Sighişoara prin străduţele şi casele medievale, Limburg are o catedrală impunătoare, Wiesbaden palate şi vile baroc, una mai frumoasă ca alta, iar în Bad Schwalbach un lac cu lebede şi raţe e înconjurat de dealuri, ca un ochi, de unde îi vine şi numele. Se spune că cei din landul Hesse sunt mai "langsam", că beau vin şi petrec şi nu sunt atât de harnici ca cei din Baden-Wurttemberg de pildă. Totuşi nu e un land sărac, dimpotrivă. Wiesbaden e oraşul Universităţilor, ca şi Mainz iar Frankfurt cel al băncilor şi industriei financiare iar zona Taunus e renumită prin fabricile Opel.