Rss Feed

Buziaş, rătăcit în tranziţie

De: Erwin B.

În weekend am vizitat Buziaş, orăşel-staţiune balneoclimaterică binecunoscută pe vremuri, azi căzută în desuet, la fel ca multe alte staţiuni care pe vremuri erau înfloritoare, stă cu bazele de tratament cvasi-abandonate. Drumul plin de gropi şi clădirile vechii staţiuni trădează lipsa de fonduri şi de interes pentru reabilitarea acestui vechi orăşel turistic din vestul României.

Oamenii locului se confruntă cu ultima găselniţă a Guvernului Boc, aceea de a închide sau de a transforma spitalele în cămine de bătrâni. O mică întreprindere de profile metalice asigură câteva locuri de muncă. Palatele ţigăneşti de prost gust, la care afară e vopsit gardul şi-năuntru-i leopardul, străjuiesc strada principală. Sala de sport ctitorită în stil heirupist şi demagogic de Guvernul Năstase e abandonată fără a fi terminată şi nu are copertină.

Vechile hoteluri comuniste care s-au privatizat au fost renovate şi aşteaptă în zadar un aflux de turişti care nu mai vine. Altele, cum ar fi Hotel-Restaurant Silagiu, sunt abandonate, degradate, chiar dacă sunt chiar în centru. Desigur, vara, staţiunea este mai animată, vizitată de pensionari la tratament. Apa minerală, aerul ionizat şi plimbările prin parcul cu vechea colonadă din lemn şi copaci seculari dau valoare locului. Oamenii îşi urmează cursul vieţii liniştiţi, au zidit o biserică nouă, ce încă nu e terminată, dar n-am văzut figuri triste, ci toţi par fericiţi şi împăcaţi cu soarta lor.

În programul de dezvoltare a turismului, astfel de staţiuni merită o soartă mai bună, cu atât mai mult cu cât au potenţial, fiind accesibile, nu prea departe de zonele urbane, s-ar promova singure, dacă infrastructura ar fi corespunzătoare şi nu cred că trebuiesc cheltuite multe milioane de euro pentru reabilitarea şi repunerea lor în circuitul turistic. Despre terapia balneoclimaterică... se pare că este un efect colateral al prăbuşirii sistemului sanitar, al restrângerii sindicatelor şi a posibilităţilor de finanţare.