Rss Feed

Protestele "Salvați Roșia Montană"

De: Erwin B.

Presa mogulilor minimalizează manifestațiile "Salvați Roșia Montană" declanșate ieri în multe orașe din țară și de peste hotare.

Mai multe mii de persoane protestează împotriva deciziei Guvernului de a trimite în Parlament spre aprobare un proiect de lege care favorizează concernul "Roșia Montană Gold Corporation". Legea specială are un vădit caracter preferențial înlăturând practic orice obstacol ar sta în calea exploatării miniere din zona Roșia Montană, pe baza unei majorări la 6% a redevențelor și la 25% a participației Statului Român. Legea nu respectă prevederile celorlalte legi organice, ale Constituției României și nici directivele europene, permițând companiei să decidă exproprieri fără licitație, să obțină un statut juridic excepțional care ulterior nu poate fi contestat și alte asemenea avantaje extraordinare care ar face ca zona minieră să devină o enclavă unde nu mai este valabil statul de drept și legile țării. Dacă este promulgată, această lege poate constitui un precedent deosebit de grav, în legătură și cu alte exploatări contestate cum ar fi gazele de șist.

La Timișoara s-au adunat între 500 și 1000 de persoane care au manifestat contra Guvernului, proiectului de lege (au fost citite la megafon cele 20 de atribute excepționale ce ar fi dobândite de compania RMGC) și s-au scandat lozinci anti-guvernamentale, împotriva primului ministru Victor Ponta, pentru salvarea Roșiei Montane, pentru mediu curat și altele. 010920131670_large.jpg

La București protestul s-a ținut în Piața Universității cu o deplasare și o demonstrație în fața sediului Guvernului de la palatul Victoria apoi s-a prelungit în noapte, manifestanții au instalat corturi în Piața Universității.

Proteste masive au fost și în alte orașe din țară, Alba-Iulia, Arad, Brașov, Cluj Napoca, Iași, Oradea etc. La Bârlad și în comuna vasluiană Banca s-a protestat împotriva explorării și exploatării gazelor de șist.

Pe posturile de știri au fost difuzate imagini de la demonstrații însă în unele cazuri comentariile reporterilor s-au axat pe denaturarea adevărului fiind luate interviuri unor susținători ai proiectului de exploatare, prezentate declarațiile domnului Crin Antonescu sau primului ministru Victor Ponta. Minimalizarea știrilor s-a făcut prin limitarea timpului de prezentare la câteva minute în timp ce alte știri mondene ca nașterea nepotului prezidențial sau boala împăratului romilor fiind cap de afiș.

Comentarii

Replied

Presa are alte priorităţi:

- Măria Sa regele Cioabă - Nepotu' lu' domnu' preşedinte