Rss Feed

Oameni ciudaţi

De: Annton H. Hanzo

Calomnii mitologice (Fărâme din conferinţe nerostite) - Octavian Paler 

După ce v-am demostrat că Don Quijote n-ar fi avut şanse să devină celebru în România, am o mică ezitare, doamnelor şi domnilor. Mi-am adus aminte de o întâmplare pe care am povestit-o în “Rugaţi-vă să nu vă crească aripi”. V-o reproduc pentru a vă fi mai limpede ezitarea mea.

Oameni Ciudaţi

Veneam dinspre munte, cu maşina, îmi povesteşte avocatul F. La vreo zece kilometri înainte de Sibiu, am rămas în pană. Într-un târziu, am zărit apropiindu-se un car cu fân. Când a ajuns în dreptul meu, m-am adresat ţăranului care mâna caii.
- Unde duci fânul?
- La târg.
- La Sibiu?
Omul a oprit.
- Dar de ce mă întrebi? E dincolo de Sibiu.
- Şi dacă nu te-ai mai duce până acolo?
- Cum să nu mă duc?
- Îţi cumpăr eu fânul.
- Dumneata? Păi ce să faci cu el?
- Îţi cumpăr fânul şi, în loc să baţi atâta drum, mă remorchezi pe mine până la Sibiu şi gata.
Omul m-a privit neîncrezător.
- Vorbeşti serios?
- Sigur că vorbesc serios. Cât face fânul?
Mi-a spus preţul.
- Perfect. Uite banii.
Dar nu s-a grăbit să-i ia.
- Şi cu fânul ce se întâmplă?
- Îl descarci la marginea drumului. Din moment ce primeşti banii pe el, înseamnă că e al meu.
- Dar dumneata ai vite?
- N-am.
- Ce faci atunci cu fânul?
- Îl las aici.
- Să putrezească?
- Să putrezească.
- Dar nu-i păcat?
- De ce să fie păcat?
- E fân muncit. L-am cosit, l-am uscat.
- Omule, la târg nu te duci să-l vinzi?
- Ba da.
- Eu te scutesc de o parte din drum. Mi-l vinzi mie.
- E drept, dar, la târg, cine-l cumpără are nevoie de el. Îl foloseşte, nu-l aruncă.
- Şi ce-ţi pasă? Important e că-ţi primeşti banii.
- Îmi pasă.
Şi n-a vrut, domnule, să descarce fânul, a încheiat avocatul F. A dat bice cailor şi dus a fost. Unde mai pui că la târg risca să nu găsească cumpărător. Ca să vezi, există oameni ciudaţi, incapabili să iasă din logica lor.

(text preluat de pe http://octavianpaler.ro/comentarii-si-citate/oameni-ciudati/)

Mai mult ca sigur întâmplarea povestită de Octavian Paler e veche, la cum se mişcă lumea azi putem spune că e expirată, căci azi avocatul F. ar fi avut sigur un telefon mobil la el, iar ţăranul n-ar fi putut ajunge cu o căruţa pâna la Sibiu căci circulaţia căruţelor pe şosele e interzisă, măcar conform legii dacă nu şi în fapt. Ţăranul acela, o specie pe cale de dispariţie încă de pe atunci, un "om ciudat" un fel de fosilă vie pentru avocatul F., ţăranul acela ziceam că probabil că nu mai există in zilele noastre. S-a adaptat, sau s-a stins, sau a fost ... extinguished. Urmaşii săi s-au adaptat de minune, original în pur stil balcanic. La urmaşii săi nu mă refer din punct de vedere genetic ci la cei care populează azi meleagurile astea, ca şi cum aş spune urmaşii dinozaurilor referindu-mă la fauna, atât cât mai este, de pe planeta asta.

Dacă aţi auzit întâmplător zilele trecute o ştire de tipul celor "de la ora 5" despre "cum să furi un milion de euro", sigur i-ati identificat pe reprezentanţii speciilor supravieţuitoare. O femeie destul de în vârstă umbla cu un milion de euro într-un geamantan, mai avea ceva prin nişte sacoşe dosite pe sub nu ştiu ce scară a unei case nelocuită, unul dintre presupuşii hoţi spunea că de fapt a găsit banii ingropaţi undeva aiurea... un scenariu halucinant, dovadă vie că traim pătimaş într-o ţară vesel de tragică. Păi, dacă era pă bază dă fân, să pierdea la drakku toată tragedia! Nici o veselie să vezi la ştiri despre unu' căruia i-a fost furat nişte fân. Fraiereşteanu' ăla cu fânu', dacă s-ar fi ocupat de imobiliare ca protagonista de la ştiri, nu mai era bagat la categoria "oameni ciudaţi" de avocatul F. şi nu era un simplu personaj greu de înţeles al unei povestioare dintr-o carte cu un rating infim faţa de ştirile de la ora cinci. Apropos, cine-i Paler ăsta? Îmi sună cunoscut, are nume de fotbalist.

În schimb femeia aceea protagonistă a ştirilor cu rating mare este însăşi expresia întreprinzătorului, rotiţa care învârte mecanismele economiei libere de piaţă. Şi în plus, prin modestia sa, a adus respectul pentru omul obişnuit de pe stradă, chiar acela aparent ponosit îmbrăcat. Te intrebi acum dacă nu cumva e milionar, dacă nu cumva în sacoşa aia zdrenţuită nu poartă după el măcar câteva zeci de mii de euroi. Te gândeşti daca nu cumva se duce la el acasă, aceea nelocuită care are dosite sub scară alte jdemii de euro iar deasupra balustradei harta pe care sunt evidenţiate tranzacţiile imobiliare în desfăsurare, graficul gantt cu planificarea "drumului critic" pentru operaţiunile de impact, un scheduler al conferinţelor, tabloul variaţiunilor de curs valutar...

Băi, nu cumva banii ne-au deturnat sensul existenţei pe planeta asta? Pâna la urmă singura chestie cu valoare firească, cu plus-valoare sau valoare adăugată după cum vreţi, este fânul ăla neînsemnat. Desigur putem desface firu-n patru şi să ne imaginăm impactul întârzierii la treburi importante a unui om important ce vine probabil din vacanţă. Dar nu asta e ideea. Nu vreau să spun că vreunul dintre cei doi protagonisti e mai "incapabil să iasă din logica sa" decât celălalt. Nu le-as face un proces, pe unul acuzat că civilizaţia e retardă din cauza celor ca el, pe celălalt ca reprezentant al omenirii pe cale să o ia razna şi că s-ar putea ca planeta să nu ne mai rabde îngâmfarea de fiinţe inteligente. Nu ştiu dacă unul din doi trebuie sa paraseasca planeta, sau amândoi, sau niciunul.

Vedem cu toţii că ceva nu se învârte rotund:

  • creşterea economiei româneşti din primul trimestru a depăşit cele mai optimiste previziuni, susţinută de expansiunea consumului şi ...
  • boom economic, economia românească duduie, specula imobiliara creşte circulţia banilor în natură
  • cresc dezechilibrele economice, iar Guvernul nu pare să ia suficiente...
  • iesirea din criză, relansarea creditării, încurajarea consumului
  • deşeuri, benzină euro 3,4,5..., taxe pe poluare, încalzirea globală
  • recesiunea economiei romanesti va fi in forma literei U, care spre deosebire de V are partea bottom de fund de criză mai prelungă...
  • pardon! recesiunea are formă de W dar ceva mai prelung asa cam cum ar fi un dublu UU dar fără liniuţele alea verticale de la mijloc...
  • adevărul este că recesiunea are forma literei L... până ce vom relansa creditarea pentru încurajarea consumului
  • mecanismul cresterii dobanzilor la credite, prognoza pentru creşterea economică şi creştere a consumului...

dar ca sa nu părem nebuni spunem că omu' ăla cu fânul e un Don Quijote de la ţară. Dacă avem bunul simţ al lui Octavian Paler. Altfel e un om ciudat incapabil să iasă din logica lui. Culmea şi mai sunt ca el câţiva.