Rss Feed

Politica românească şi catastrofa alegerilor

De: Vera Eloy-Martinez

Conceptul de Continuitate în guvernare (Continuity of Government - COG) a fost gândit întâi de englezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi dezvoltat mai apoi în timpul războiului rece, când diverse ţări se temeau de atacuri nucleare. În esenţă, amintitul concept prevedea anumite proceduri de urmat în situaţii catastrofice, pentru a se evita vidul de putere, anarhia şi diverse alte manifestări de acest fel. Cu alte cuvinte, pentru a se asigura continuitatea.

Ei bine, cred că ar trebui să găsim o modalitate legală prin care să impunem în România acest concept standard la fiecare 4, respectiv 5 ani. Se pare că noi nu avem nevoie de un atac nuclear, ca să ne lovim de discontinuitate şi haos, ne este suficientă catastrofa alegerilor. Fiecare dintre noi a simţit deja pe pielea lui că unul dintre efectele dureroase ale felului în care se face politică în România este tocmai acesta: lipsa de continuitate. La fiecare patru ani, imediat ce trece nebunia alegerilor, începe marea înlocuire - a miniştrilor, a directorilor de orice fel, a consilierilor, a şefilor de servicii, a mobilierului, a jaluzelelor, a şoferilor, a purtătorilor de cuvânt, a cănilor de cafea, a firmelor preferate la licitaţii, a femeilor de serviciu etc. etc. etc. Nimic nu le scapă. Iar urmarea nefericită e că totul se încheie apoteotic cu abandonarea proiectelor în curs şi cu înlocuirea lor cu altele. Noi, măreţe şi cu acelaşi final previzibil.

Aşa se explică de ce învăţământul are parte de câte o pseudoreformă la fiecare câţiva ani şi absolvenţii români de orice fel de şcoală profesează cu totul altceva decât au învăţat, de ce sistemul sanitar nu reuşeşte niciodată să ajungă la linia de plutire şi spitalele noastre continuă să semene izbitor de mult cu spitalele de campanie, de ce străzile au mereu nişte gropi care trebuie peticite şi nu apucăm să vedem cum e să faci cu maşina un drum de patru ore în chiar patru ore şi nu în opt, de ce dacă ai cumpărat un produs defect eşti plimbat de la o firmă la alta până ţi se face lehamite, în loc să poţi rezolva totul printr-un simplu telefon, şi lista poate continua mult şi bine.

Pentru că la fiecare patru ani se schimbă comănduirea, cum zicea bunica, iar cea nouă nu vrea decât să se răzbune pe cea veche şi să arate că are idei mult mai puţin realizabile decât ea. Să ne demonstreze că se poate şi mai rău de atât. Asta, în loc să ducă mai departe ce s-a început, să creeze liantul menit să ne aducă un lucru atât de simplu dar absolut necesar: continuitatea. Motiv pentru care eu aş cere instituirea COG la fiecare trecere de la o guvernare la alta, adaptată, desigur, la situaţiile particulare de la noi.