Rss Feed

Grandomania panglicilor inaugurale

De: Vera Eloy-Martinez

Dimineaţă, am răsfoit ziarele în diagonală şi, în câteva dintre ele, la mare cinste, am văzut ştirea despre Boc, care va tăia sâmbătă panglica inaugurală la încă 10 kilometri de autostradă. Nu contează la care autostradă, pentru că nu despre drumuri vreau să vorbesc acum, ci despre obiceiul acesta al tăierii panglicilor, care se înscrie deja în seria tradiţiilor româneşti, tradiţie atât de specifică, încât mai că o poţi pune lângă cea cu tăiatul porcului de Crăciun. Cu menţiunea că panglicile astea se taie pe bani publici şi reprezintă un gest absolut inutil şi ridicol. Cu atât mai mult cu cât astfel de inaugurări au loc pentru te miri ce şi se desfăşoară într-o manieră care, pe alocuri, concurează vizitele de lucru de sinistră amintire ale lui Ceauşescu.

Ca să nu se spună că sunt cârcotaşă de dragul de a fi cârcotaşă, să vedem cum se desfăşoară un astfel de eveniment. Pentru că, da, pentru staff-ul celor implicaţi, tăierile astea de panglici intră la categoria evenimente. De presă. Şi, ca să vorbesc la concret, o să îmi amintesc ultimele inaugurări la care am participat când încă lucram în presă, la Timişoara (locul nu e important, se întâmplă la fel peste tot în ţara asta).

Nu mai ştiu dacă era în campanie electorală sau nu, înclin să cred că nu, într-o zi cu soare, primăria anunţa cu mândrie că urma să inaugureze nu-ştiu-ce parcare, pe nu-ştiu-ce-stradă, în prezenţa primarului, desigur, ca atare, presa era aşteptată să imortalizeze măreţul moment. La fel ca autostrăzile, parcările (lipsa lor) sunt o mare problemă la noi, aşa că, atunci când auzi că se inaugurează o parcare speri la ceva care chiar merită tot tămbălăul. Ei bine, ca de multe alte dăţi, s-a dovedit că parcarea anunţată cu surle şi trâmbiţe era un pătrat cimentat, de câţiva metri pe câţiva metri, undeva între nişte blocuri. Sigur că era mai bună decât nimic şi sigur că era utilă pentru locatarii din zonă. Dar de ce era nevoie ca pentru asta să vină acolo primarul, un viceprimar, şeful de la drumuri, şeful de la spaţii verzi, încă un nene de la drumuri, doi inşi de la biroul de presă, purtătorul de cuvânt al primăriei, şoferul primarului şi încă vreo 2-3 de prin primărie, care n-am ştiut niciodată exact cu ce se ocupau? Plus panglica, plus armata de ziarişti, care nici măcar nu îşi punea întrebările astea...

Într-o altă zi, poate mai puţin însorită, un comunicat de la primărie anunţa cu un soi de trepidaţie că în ziua următoare se vor inaugura nişte autobuze proaspăt cumpărate prin grija aceleiaşi primării, pentru confortul plătitorului de taxe. Firesc, îţi vine în minte întrebarea: de ce trebuie inaugurate nişte autobuze în secolul 21, când ele nu mai reprezintă ceva inedit de multă vreme? N-am primit răspuns, aşa că, pentru mine, asta rămâne un mister.

Dar am bifat o plimbare inaugurală cu un autobuz din acela, laolaltă cu amintita turmă de ziarişti şi cu juma' de primărie. Încerc să îmi amintesc cine era acolo... primarul, un viceprimar, şeful de la drumuri, şeful de la financiar, şeful de la spaţii verzi, şeful regiei locale de transport public, şefa direcţiei de dezvoltare, doi oameni de la biroul de presă, purtătorul de cuvânt al primăriei, cred că erau şi nişte consilieri locali... A lipsit panglica, e drept, pentru că nu-şi avea locul, dar rămăsese principiul inaugurării. Am făcut un drum până la capăt de linie şi înapoi, în miezul zilei. Toată lumea a fost veselă şi mândră de autobuzul ăla şi s-a minunat de el de parcă nu mai văzuse aşa ceva, s-a glumit, s-au vorbit vrute şi nevrute, după care toată gaşca s-a risipit în patru zări, primarul mai repede, cules pe traseu de maşina de serviciu, desigur.

Exemplele ar putea continua, sunt foarte numeroase, iar unele se fac cu mult fast, nu precum cele pe care le-am amintit, dar nu ar avea rost. Rămâne, însă, ideea: de ce e nevoie de asemenea gesturi grandomane pentru nişte lucruri mărunte, pe care cei care conduc un oraş, un minister, un consiliu local, un guvern ş.a.m.d. ar trebui să le facă firesc, fără tam-tam, pentru că fac parte din normalitate? De ce să scoţi din birouri o grămadă de angajaţi ai primăriei, în timpul programului, să îi duci pe coclauri, când în timpul ăla ar putea să facă ceva util? Şi de ce să te duci tu, în primul rând, premier, ca să ne întoarcem de unde am pornit şi să închidem cercul, să tai o panglică inaugurală la 10 kilometri de autostradă, în loc să stai dracului pe scaunul tău şi să te gândeşti cu jenă la formularea "10 kilometri de autostradă"?

Nu vreau să trag o morală la povestea asta a panglicilor inaugurale, dar mi-ar plăcea ca într-o bună zi să văd măcar un lucru: niciun ziarist să nu mai participe la aşa ceva şi să nu mai alimenteze genul ăsta de pseudorealizări măreţe. Ar fi un început.

Comentarii

Replied

centura Timişoarei

Anul trecut, chiar înainte de alegeri, pe ultima sută de metri a fost finalizat un tronson din Centura Timişoarei pe care o aşteptăm cu toţii de zeci de ani... A venit Boc să taie pamblica, normal, cu toată şatra, toţi mândri de măreaţa realizare... Ca, nu mult după Anul Nou, ce să vezi?! Centura necesită lucrări de finisare! S-a închis pentru câteva luni, spre disperarea noastră a celor striviţi de camioanele din trafic prin oraş... Prilej de scandal între Primărie şi Drumuri. C-aşa-i la noi! :p

—-

panta rhei

Replied

firma

Cine a facut lucrarea?

—-

În viaţă nu există pilot automat.

Replied

firma

N-am aflat cine a făcut-o, doar că japonezii au finanţat-o. E la un standard european, însă a stat închisă vreo 6 luni după ce Berceanu a dispus finalizarea lucrărilor în 14 zile... Cică firma nu şi-a primit banii. Sapte ani si 40 milioane de euro, atât a costat o centură inaugurată neterminată!

—-

panta rhei

Replied

Pai, taiatul panglicii are

Pai, taiatul panglicii are drept explicatie nevoia de a da impresia ca ceva se face, in timp ce nu se face nimic. Oprescu a pus prin Bucuresti niste banere cu "drumul/parcul/veceul/etc a fost reabilitat/realizat de catre Primaria Bucuresti". Pt. orice om cu un minimum de decenta, chestiile astea sunt atat de penibile incat, cred ca singura explicatie pt. care totusi se recurge la asemenea practici e ca politicienii nostrii ii cred pe romani incredibil de prosti.

—-

One should judge a man mainly from his depravities. Virtues can be faked. Depravities are real.

Klaus Kinski

Replied

suntem proşti

Pai, din moment ce nimeni nu reacţionează, înseamnă că suntem incredibil de proşti, nu?

—-

În viaţă nu există pilot automat.

Replied

păi sigur că suntem proşti

dar nu doar pentru că nu reacţionăm!

Reacţionăm chiar pe dos! Păi nu l-aţi votat voi pe Boc politicianul anului la "Zece pentru Romănia"? Dacă nu avea el cravate mov şi nu tăia panglici, mai primea premiul de excelenţă?

Tăiatu' de panglici, datu' la coasă, calaritu', croşetatu', tăiatu' m'elului ori a porcului, dansatu'-n horă... pantofi cu toc de scafandru, scaune electrice pentru bătrâni... Rolling On The Floor

Voi românii vreţi imagini de politicieni nu politicieni! Păi în cazul ăsta, ce e de mirare?