Rss Feed

Fiţi cu ochii pe wikileaks

De: Erwin B.

În ultimele zile au curs ştiri una după alta despre noi dezvăluiri pe wikileaks.org care a devenit ţinta unui atac informatic fără precedent. Suntem în plin război cibernetic, al treilea război mondial se dă pentru libertatea informaţiei, pentru ultima zonă liberă din lume: internetul. Dacă forţele mai la vedere sau oculte reuşesc să impună un control strict asupra acestei zone, nu se ştie, cert este că victimele colaterale sunt multe milioane de PC-uri infectate din toată lumea, cu troieni, viruşi sau viermi informatici care le exploatează puterea de calcul şi conexiunea la internet spre a le angaja în această luptă, aproape invizibilă, dar care ne afectează pe noi toţi şi ar putea afecta pe termen lung mari părţi din infrastructura cibernetică mondială, în caz că atacurile dezlănţuite sau doar plănuite vor avea succes. Metode din ce în ce mai sofisticate de preluare a controlului unor PC-uri oarecare din orice colţ al lumii. Antiviruşii obişnuiţi sau suitele de protecţie sunt complet depăşite.

Nu ştim sigur dacă Julian Assange este un trădător, dar este vânat ca unul din cei mai temuţi, unii spun că trădătorii sunt doar cei care au publicat informaţiile clasificate. Scenariul unui film SF este o poveste de adormit copii faţă de realitatea de azi. Aceste scurgeri afectează în special Statele Unite, în care se iau deja măsuri disperate de limitare a efectelor nedorite. În numele libertăţii de exprimare şi de informare, de această dată s-a întrecut orice măsură, dezvăluirile constituind un atac direct la însăşi hegemonia americană asupra lumii. Vom asista la o schimbare fundamentală în politica de securitate informatică, măsurile vor fi drastice şi ne putem aştepta la limitări şi control asupra accesului la o serie de surse libere de pe internet, în mod similar cu măsurile anti-terorism luate după 9.11.

Julian Assange declară la sfârşitul următorului interviu că nu ştie ce va urma, însă în cu puţin efort se poate influenţa cursul evoluţiei viitoare a lumii. Trăim vremuri interesante: