Rss Feed

Căruţa înaintea boilor

De: Vera Eloy-Martinez

Ce vă vine în minte când auziţi sintagma "turism românesc”? Mie cozile de maşini care se formează în drum spre munte sau trenul care face şapte ore de la Bucureşti la Mangalia. În primul rând. Că mai apoi vin şi altele. Totuşi, se pare că astea nu sunt probleme adevărate, dacă blonda (da, chiar am vrut să folosesc cuvântul în sens peiorativ, nu e o greşeală, nu e o scăpare) Udrea consideră că poate duce turismul nostru to the next level. Bine, ea chiar sare câteva level-uri, dar astea sunt detalii, să ziceam doar că e vorba de un oarecare next level.

Care e ultima idee genială a ministrului nostru pus să revoluţioneze turismul? Ei bine, după pixuri, broşuri, imnuri ridicole, videoclipuri şi mai ridicole, imaginare staţiuni noi (alea tradiţionale pot să zacă în paragină, dă-le încolo) şi altele la fel de eficiente, missy Udrea vrea panouri 3D în aeroporturi. Nu, nu să ne uităm la Avatar în timp ce aşteptăm să treacă iarna şi să putem decola, ci să vedem în 3D minunăţiile turismului românesc. Mă rog, străinii să le vadă, că noi le cam cunoaştem. Să ştie şi ei ce îi aşteaptă, sîc! Explică ea: ... un turist care aterizează la Otopeni, să zicem, să poată intra pe un terminal amplasat în aeroport şi să verifice ce lucruri ar putea face într-o zonă de munte, de exemplu, în câteva zile cât stă în România.

Ei bine, aş vrea să îl văd pe străinul ăla care vine în România în excursie nepregătit şi riscă să se informeze doar de pe panourile 3D puse de Udrea în aeroport. Asta, pe de o parte. Pe de alta, undeva într-un colţ al panoului, ar trebui să scrie cu litere de-o şchioapă, ştiţi voi, cu steluţă, cum sunt clauzele alea din contracte pe care băncile speră să nu le observaţi: Cam asta aţi putea face în alea câteva zile la munte, cu condiţia să aveţi cum să ajungeţi acolo, că autostrăzile noastre sunt tot 3D, dar încă numai în prezentările simandicoase de la minister.

Lăsând la o parte hazul de necaz, asta e o mare problemă la noi: căruţa pusă înaintea boilor. Sau poate că e o nouă strategie, încă nu-mi dau seama. Cert e că nu duce la nimic bun. Iar partea proastă e că nu se practică doar în turism. Îmi amintesc cum, în urmă cu vreo doi ani, primăria din Timişoara şi regia locală de transport public au avut o idee soră cu sclipirile lui Udrea: să investească (nu mai ştiu exact cât, dar destul) în ţinuta vatmanilor. Adică să îi îmbrace pe ăia într-un soi de uniformă, cu variaţiuni de vară, primăvară, toamnă, iarnă, desigur. Cum să spun, ideea era drăguţă, dar ca să aveţi o imagine completă trebuie spus că tramvaiele din Timişoara sunt din alea primite pomană de la nemţi şi în cazul multora cred că nu mai există nici fabrica în care au fost făcute, nu au aer condiţionat, se leagănă pe şine ca barca pe valuri (nu se potrivesc pe şinele noastre, care trebuie schimbate) şi nici chiar curate nu sunt. Ca să nu mai spun că existau serioase probleme cu respectarea orarului. Cu alte cuvinte, ordinea rezolvării unor probleme acolo ar fi fost cu totul alta, nu hainele vatmanilor erau prioritare. Mopul şi detergentul ar fi fost un bun început, de exemplu. Iar astea nici nu necesitau cine ştie ce investiţii. Dar, cum spuneam, practica punerii căruţei înaintea boilor ne omoară.

Exemplele ar putea continua şi, din păcate, sunt multe. Par lucruri mărunte, dar sunt aşa doar în aparenţă. În realitate, e al naibii de important să începi cu începutul, să clădeşti întâi fundaţia şi să nu ascunzi gunoiul sub covor. Sau sub o ţinută dichisită. Sau sub 3D.

Comentarii

Replied

3D

3D-ul despre care vorbesti ar putea avea si o conotatie pozitiva, daca se refera la clasicul "Dezinfectie-Dezinsectie-Deratizare"...

Replied

daca

Ar trebui sa ii spuna si ei cineva...

—-

În viaţă nu există pilot automat.