Rss Feed

Fuga de acasă

De: Vera Eloy-Martinez

"Unde plecaţi de sărbători?" "De ce trebuie să plecăm undeva?" Ăsta e un dialog care se repetă de fiecare dată în preajma sărbătorilor, fie că e vorba de Paşti, fie că e vorba de Crăciun. Ca în fiecare an în perioada asta, văd şi acum o frenezie a pregătirilor de a pleca pe undeva cât mai departe de casă, o nerăbdare a evadării, chiar şi numai pentru câteva zile, într-o lume presupus mai altfel. Sărbătorile lângă ai tăi au devenit ceva desuet, mesele de Crăciun în familie par desprinse din clasici, iar colindele se mai aud doar pe la televizor.

Se caută oferte ieftine de zbor, pachete de cazare cu doar câţiva euro, pârtiile de schi din Austria par din nou mai aproape decât cele de la noi, se formează grupuri, se destramă grupuri, se împart banii de benzină, se planifică shoppinguri... orice e nevoie ca să nu rămâi acasă, ci să fii la modă şi să pleci, să bifezi o destinaţie turistică celebră. Să faci poze, multe poze, chiar dacă jumătate din ele vor fi cu mulţimea venită acolo ca într-un pelerinaj la nişte sfinte moaşte, să simţi că aparţii unei turme, deşi ea nu te reprezintă în vreun fel, să alergi de la o tarabă la alta a vreunui târg de Crăciun, deşi la Viena se vând aceleaşi prostioare ca peste tot, inclusiv la noi, şi din crâşmă în crâşmă, pentru că o beţie la Praga nu se compară cu una acasă, în jurul mesei la care stau ai tăi, iar una la Paris e deja întruchiparea sublimului. Şi te întorci mai obosit decât ai plecat, dar fericit că te-ai încadrat într-un clişeu şi nu trebuie să spui ruşinat că tu ţi-ai făcut sărbătorile cu familia.

Zicea Arghezi într-o carte simplu intitulată Cu bastonul prin Bucureşti:

Nu e numaidecît obligatoriu să te duci prea departe, dacă te plimbi, şi să fugi din oraşul tău, pe care de cele mai multe ori nici nu l-ai văzut... Ţi-ai făcut deprinderea să crezi că lucrurile dimprejur sînt fără interes şi că valoarea li se măsoară cu miile de kilometri. Cu aşa socoteală, lucrurile cele mai frumoase sînt, ca în ipoteza poetică, acelea la care nu ajungi niciodată, căci oriunde te-ai afla distanţele se micşorează şi raporturile dintre dorinţa infinită şi realităţile limitate rămîn constante.

Şi avea dreptate. Iar spusele lui se aplică în general, nu musai acum, în prag de sărbători, doar că zilele astea m-am împiedicat din nou de trepidaţia asta a fugii cât mai departe şi mi-am amintit de el.

Comentarii

Replied

de fugit

Oamenii nu stiu sa aprecieze locul in care traiesc. Perindarea asta de Sarbatori e cumva un fel de pretext pentru a iesi din "ritm". Frumos ceea ce spune Arghezi.

Replied

Arghezi

... e "fain". Mie mi-e drag de el.

—-

În viaţă nu există pilot automat.